Pressiteade "Sööme ära!" üle-Eestiline aktsioon
Tervis Arengu Instituut
Pressiteade
17. september 2012
Pressiteade
17. september 2012
Algab üle-eestiline aktsioon „Sööme ära!“
Tervise Arengu
Instituut alustab tänasest üldrahvalikku aktsiooni „Sööme ära!“, mille eesmärk
on meelde tuletada soovitust süüa päevas vähemalt 5 portsjonit ehk 5 peotäit
puu- ja köögivilju ning näidata, et paljude jaoks keerulisena näiva ülesande
täitmine ei olegi tegelikkuses nii vaevaline, kuid on tervise seisukohast väga
oluline.
„Aktsiooniga
soovime tervise edendamisse kaasata kõik Eestimaa elanikud, et selgitada välja
enim puu- ja köögivilju söövam kodupaik,“ lausus Tervise Arengu Instituudi
toitumisekspert Tagli Pitsi. „Kõik, kes tahavad aidata oma kodukandil saada
piirkonnaks, kus elab enim puu- ja köögivilju söövaid inimesi, saavad seda teha
veebilehel toitumine.ee.“
Puu- ja köögiviljade söömine on üks tervisliku toitumise põhilistest näitajatest. Samas näitab
Tervise Arengu
Instituudi uuring, et viis ja enam
portsjonit sööb
igapäevaselt vaid 10%
inimestest.
24% inimestest ei söö
igapäevaselt üldse puu- ja köögivilju ning pooled Eesti inimestest (49%) söövad ainult ühe või
kaks portsjonit puu- või köögivilju päevas.
“Puu- ja köögivilju on tarvis süüa, sest nad sisaldavad palju vett,
vitamiine, mineraalaineid, kiudaineid ja fütotoitaineid, mis aitavad vältida
erinevaid haigusi,” selgitas Tagli Pitsi. “Need erinevad ained toimivad näiteks antioksüdantidena, suurendades
organismi vastupanuvõimet ja toetades immuunsüsteemi, nad aitavad alandada vere
kolesteroolitaset ning vererõhku, osadel ainetel on jällegi antibakteriaalsed
omadused.”
Pitsi lisas, et seekordne kampaania on astunud sammukese edasi
ning eesmärgiga lihtsustada viie peotäie soovituse järgimist, pakuvad kampaaniale „Sööme ära!“ tuge erinevad
toitlustusasutused üle Eesti, samuti suuremad toidukaupluste ketid, kes kõik teevad soovitusliku puu- ja köögiviljade koguse kättesaamise lihtsamaks ja soodsamaks.
Lisaks pakuvad põnevate puu- ja köögiviljaroogade retseptide
näol inspiratsiooni kolm tuntud toiduvalmistajat – toidublogijad Ragne Värk ja
Silja Luide ning restoran Mamo perenaine Margit Härma. Suuremate jaekettide köögiviljalettidesse
on püstitatud ka Oilio salatibuffet
püstakud, kus on olemas vajalikud toorained ja õpetused salatikastmete
valmistamiseks.
Kampaania tarbeks valmistatud videoretseptid ja koostööpartnerite pakkumised leiab samuti veebilehelt toitumine.ee.
Kampaanias löövad
kaasa ka pea kõik maakonnad, kus kohalikes omavalitsustes pakutakse kokanduskursusi
ja viiakse läbi retseptivõistlusi. Kampaaniat toetavad tele- ja raadioklipid,
samuti välimeediaplakatid, kus tuntud eestlased kutsuvad kõiki üles „ära
sööma“.
Kampaania kestab
oktoobri keskpaigani ning seda rahastatakse Euroopa Sotsiaalfondi programmist
“Tervislikke valikuid toetavad
meetmed 2012.”
Lisainfo: Maris
Jakobson, Tervise Arengu Instituudi avalike suhete nõunik, 659 3906,
5302 2737, maris.jakobosn@tai.ee
Kommentaarid
Postita kommentaar